2013. június 28.

Római Travertin mészkő

Római Travertin / Travertino Romano Classico / Travertino Navona mészkő

Ez az egyik legismertebb travertin mészkő. Színe: világos-bézses, sávos, helyenként halványszürke csíkokkal. Szerkezete lyukacsos, felületét általában tömítik, és utána csiszolják. (Az Olaszok cementes tömítést használnak,- ettől jobb megoldás, ha kis felár ellenében műgyantás tömítést kérünk hozzá, ugyanis az tartósabb). A nevében szereplő travertin kifejezés a rétegekre merőleges vágást jelenti. Ha "travertinre" vágjuk fel, akkor a táblái sávosak lesznek - sokak épp emiatt keresik ezt az anyagot. Lapra vágott (rétegekkel párhuzamos) lapjainak rajzolata felhős, gyakran emlékeztet a hazai Süttői mészkőre. A sötétebb rétegeiből nyert anyag Travertino Noce néven kapható.

Származási hely: Olaszország


Felületek: fényezett, mattcsiszolt, homokszórt, kefés antik
Rajzolatai fényes felülettel látszódnak a legjobban, a matt, kefés antik felülettel színe, erezetei halványabbak. Tömítve és tömítetlenül is lehet kérni.  

Hova javaslom? Beltéri felhasználásra, kültéren csak függőleges burkolatként (homlokzat),- vízszintes felületre nem javaslom, mert csak mérsékelten fagyálló. Fürdőszobák padló és fal, egyéb helyiségek vízszintes burkolataként kíváló. Készülhet belőle még mosdópult, lépcső, belső könyöklő; kandalló. Igazán elegáns, szép anyag.

Technikai adatok  
Jellemző anyagvastagság: 1; 2 és 3 cm. Vastagabb anyagok, tömbök külön rendelésre.
Méretei 2 és 3 cm vastag anyag esetében: 3-5 m2-es táblákban, ezekből lehet levágatni a szükséges méreteket. 1 cm vastag anyag csak kész burkolat méretekben: pl. 30,5*30,5 és 61*30,5 cm
Súly: 2 cm vastag anyag: ~54 kg/m2; a 3 cm vastag anyag: ~80 kg/m2
Minimális vízfelvevő képessége miatt vizes helyiségekben vízszigetelés szükséges alá.

Nagyságrendi árak, hozzá illő és hasonló anyagok javaslata a képek után!











Kandalló és falburkolat Római Travertin mészkőből - több szürkés sávos anyag.



Római Travertin lépcső,- és falburkolat.









Római Travertin mészkő - méretre vágott, nagyságrendi árak:
1 cm vastag 30*30*1, 60*30*1 cm: kb. 10-15.000 Ft + Áfa / m2
2 cm vastag: 15-20.000,- Ft + Áfa / m2 méretektől függ
3 cm vastag: 25-30.000,- Ft + Áfa / m2 méretektől függ
Vegyük figyelembe, hogy az anyagnak több változata van, és ezek között árkülönbség van! A fenti árak tájékoztató jellegűek, a pontos árat jelentősen befolyásolhatja a megrendelt mennyiség, és a tábla kihozatala (milyen veszteséggel lehet kivágni a kívánt méretet/méreteket); továbbá függ az EUR ingadozásától.
Minden egyéb megmunkálás, pl.: pultok esetében élcsiszolások, kivágások felárasak.

Javasolt, színben harmonizáló márványok, mészkövek:
Emperador Dark, Nero Marquina, Rosso Verona, Rosso Alicante, Travertino Noce, Süttői Haraszti mészkő, egyéb sötétebb márványok, mészkövek.

Hasonló színű,- jellegű anyagok:
Süttői mészkő, Török travertin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése